چند انقراض روی کره زمین رخ داده است؟
?
حیات در کره خاکی نه فقط عمری کوتاه دارد بلکه به طرز ناامید کنندهای ظریف و به تارمویی بسته است.
انقراض روی زمین با نرخی غیر یکنواخت رخ داده است و سنجش آن بر اساس فسیلهای جانداران دریایی انجام میشود. طی 540 میلیون سال حیات روی زمین، پنج رویداد انقراض بزرگ شناسایی شده است که طی هر دوره آن بیش از نیمی از جانداران از میان رفتهاند. البته با توجه به تعریف انقراض جمعی و تغییر عوامل سنجش آن، تا 20 مورد انقراض قابل شناسایی است. با مطلب انقراض روی کره زمین همراه مجله اینترنتی دلتا باشید.
پنج رویداد انقراض بزرگ
رویداد انقراض اردویسن-سیلورین (انقراض پایان اردوسین) طی دو رویداد در 450 تا 440 میلیون سال پیش 27 درصد همه خانوادهها، 57 درصد همه سردهها و 85 درصد همه گونههای جانداران از میان رفتند.
رویداد انقراض دِوُنین-پسین 360 میلیون سال پیش طی یک دوره 20 میلیون ساله در اواخر دوران دِوُنین 19 درصد همه خانوادهها، 50 درصد همه سردهها و 80 درصد همه گونههای جانداران از میان رفتند.
رویداد انقراض پرمین-تریاسه (انقراض پایان پرمین) در 245 میلیون سال پیش بزرگترین انقراض جمعی تاریخ زمین رخ داد و 57 درصد همه خانوادهها، 83 درصد همه سردهها و 90 تا 96 درصد همه گونههای جانداران از میان رفتند.
رویداد انقراض تریاسه-ژوراسیک (انقراض پایان تریاس) حدود 210 میلیون سال پیش رخ داد و طی آن 23 درصد همه خانوادهها، 48 درصد همه سردهها و 70 تا 80 درصد همه گونههای جانداران از میان رفتند.
رویداد انقراض کرتاسه-پالئوژن (انقراض پایان کرتاسه) 65?5 میلیون سال پیش رخ داد و طی آن 17 درصد همه خانوادهها، 50 درصد همه سردهها و 76 درصد همه گونههای جانداران از میان رفتند.
رویداد انقراض ششم
یکی از مطالب جالب دانستنی درباره رویدادهای زمین است. برخی از دانشمندان این فرض را طرح کردهاند که اکنون ششمین و بزرگترین انقراض روی کره زمین است که اصطلاحا انقراض هولوسین نامیده میشود و از ده هزار سال پیش آغاز شدهاست. اجماعی وجود ندارد که آیا این انقراض متمایز از رویداد انقراض کواترنری است یا بخشی از آن.
عدهای از پژوهشگران بر این باورند که نیمی از گونههای کنونی جهان تا سال 2100 نابود میشوند. اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیطزیست در گزارش سال 2011 خود اعلام کرد که 25? از پستانداران زمین در شرف نابودی و انقراض هستند. عدهای از پژوهشگران بر این باورند که نیمی از گونههای کنونی جهان تا سال 2100 نابود میشوند.
و در آخر
انسانها مسئول این وضع هستند، پنج انقراض انبوه پیشین ناشی از پدیدههایی مثل برخورد سیارکها به زمین یا در اثر فعالیت شدید آتشفشانی بود، پدیدههایی که این بار در انقراض نقشی ندارند و معلوم است که روند کنونی ناشی از فعالیت انسان است، بنابراین این نخستین بار در تاریخ زمین است که یک گونه عامل انقراض انبوه سایر موجودات است. این روند در واقع به خاطر الگوهای مصرفی بشر است.
پیشنهاد مطالعه: برای مطالعه مطلب «عبور یک سیارک از نزدیکی زمین در اولین روز سال 1400» مجله دانستنی دلتا را دنبال کنید.
همچنین بخوانید:
واکسنها ممکن است روی کرونای آفریقایی کار نکنند
چگونه بفهمیم گوشیمان هک شده است؟
رودخانه های مریخ چگونه بودهاند؟
آیا تشخیص ابتلا به ویروس کرونا با اپل واچ ممکن است؟
با مجله دانستنی دلتا همراه باشید
?