چین نمونه خاک ماه را به زمین آورد
?
کپسول دربردارندهی خاک و سنگهای ماه با فرود در ناحیه مغولستان داخلی در چین، مأموریت پیچیده چانگای 5 را به پایان رساند.
رسانه دولتی چین تأیید کرد که نخستین مأموریت این کشور برای آوردن نمونه خاک ماه بهتازگی به همراه محفظهای حاوی سنگهای قمری به زمین بازگشته است. کپسول شامل نمونه که فضاپیمای چینی دو هفتهی پیش آن را از سطح ماه برداشت کرده بود، شب گذشته پس از عبور از جو زمین با چتر نجات در ناحیه مغولستان داخلی فرود آمد. در ادامه این مطلب از مجله دلتا درباره این ماموریت میخوانید.
فرود کپسول، پایان مأموریت قمری بهشدت پیچیده چانگای 5 را رقم زد. این مأموریت چهارم آذر پرتاب شد و مجموعهای متشکل از چهار فضاپیمای رباتیک را روانه مدار ماه کرد. 11 آذر، دو فضاپیما شامل سطحنشین و ماژول صعود روی سطح ماه فرود آمدند تا نمونههایی از سنگهای قمری برداشت کنند. به محض آنکه مواد کافی جمعآوری شد، صعودگر از روی ماه برخاست و نمونهها را تا اتصال به فضاپیمای مدارگرد با خود حمل کرد.
سپس سفر بازگشت به زمین آغاز شد. ماژول صعود نمونه خاک ماه را به فضاپیمای دیگری منتقل کرد که در مسیر بازگشت به خانه قرار داشت. شب گذشته، کپسول حاوی نمونه درون جو شیرجه زد و در نهایت با چتر نجات روی زمین فرود آمد. فرود کپسول مأموریت چانگای 5، چین را پس از ایالات متحده و شوروی سابق به سومین کشوری تبدیل کرد که نمونههای ماه را به زمین آورده است. درواقع آخرین بار شوروی سابق با مأموریت رباتیک لونا 24 در سال 1978 موفق شده بود سنگهای قمری را به زمین بیاورد.
پس از فرود، مقامهای چینی موقعیت کپسول را شناسایی و آن را بهسرعت به آزمایشگاه منتقل کردند. چین امیدوار است حداکثر 4 کیلوگرم مواد از ناحیهای کاوشنشده از ماه به نام «اقیانوس طوفانها» جمعآوری کرده باشد. این بخش از سطح قمری بسیار هموارتر از دیگر نواحی است و دانشمندان گمان میکنند سنگهای آنجا در اثر فعالیت اخیر آتشفشانی یکدست شدهاند. مطالعه این مواد در محیط آزمایشگاه میتواند از تکامل ماه و همچنین کل تاریخچه پیچیده منظومه زمین و ماه درک بهتری به دانشمندان بدهد.
پیشنهاد مطالعه: برای مطالعه بیشتر مطلب «شواهدی که از وجود سیاره نهم در منظومه شمسی خبر میدهد» را بخوانید.
همچنین بخوانید:
رقابت دانش آموزان در ماه با ماشین های کنترلی
جف بزوس: بلو اوریجین اولین زن را به سطح ماه میبرد
موشک استارشیپ نخستین انسان را در سال 2024 به مریخ خواهد برد
مسیر جدیدی در منظومه شمسی برای سفرهای فضایی
با مجله دانستنی دلتا همراه باشید
?