سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سیارهای بهتر از زمین برای حیات فرازمینی

 

سیاره زمین لزوما بهترین سیاره برای زندگی نیست. دانشمندان حدود 20 سیاره شبیه به زمین کشف کرده‌اند که ممکن است هر کدام از آن‌ها شرایط بهتری برای حیات فرازمینی داشته باشند.

در پژوهش انجام شده توسط محققان دانشگاه ایالتی واشنگتن، شرایط مناسب برای سیاره‌ای در منطقه قابل سکونت بررسی شده است. سیاره‌ای کمی بزرگتر و احتمالا مرطوب‌تر از زمین. 24 سیاره فراخورشیدی شبیه به زمین در فاصله بیش از 100 سال نوری با ما قرار دارند. اما دانشمندان امیدوارند که با رصدهای آینده تلسکوپ فضایی جیمز وب، سیارات بیشتری کشف شوند. در ادامه این مقاله از مجله دلتا با شرایط سیاراتی که از حیات فرازمینی پشتیبانی می‌کنند، آشنا خواهید شد.

حیات فرازمینی و سیارات دیگر

این تیم تحقیقاتی از ستاره‌شناسان، متخصصات سیارات قابل سکونت و زمین‌شناسان تشکیل شده است تا معیارهای زیست‌پذیری را در میان 4500 سیاره‌ فراتر از منظومه ‌شمسی بررسی کنند. زمانی که درباره سیارات قابل سکونت صحبت می‌کنیم به معنای وجود حیات فرازمینی در این سیارات نیست؛ بلکه هدف تنها سیاره‌ای است که شرایط مناسب زندگی را دارد.

محققان سیارات مشابه زمین که در منطقه قابل سکونت (کمربند حیات) ستاره قرار دارند را بررسی می‌کنند. در واقع، این سیارات باید در فاصله‌ای از ستاره خود قرار داشته باشند که آب مایع روی آن‌ها جریان یابد

خورشید در مرکز منظومه‌ شمسی، حدود 10 میلیارد سال عمر می‌کند. در سیاره زمین 4 میلیارد سال طول کشید تا حیات بوجود بیاید. بنابراین برای پیدایش حیات در یک سیاره، باید ستاره‌ای شبیه به خورشید طول عمری طولانی‌تر از 4 میلیارد سال داشته باشد.

ستاره‌شناسان علاوه‌بر مطالعه ستاره‌های شبیه به خورشید (نوع G)، سیارات اطراف ستاره‌هایی که به کوتوله سرخ (نوع K) نیز معروف هستند را نیز بررسی می‌کنند. این ستاره‌ها کوچکتر و سردتر از خورشید هستند و 20 تا 70 میلیارد سال عمر می‌کنند. در چنین منظومه‌هایی، سیارات زمان بیشتری دارند تا حیاتی پیچیده‌تر را بوجود آورند. زمین حدود 4.5 میلیارد سال سن دارد اما دانشمندان حدس می‌زنند که بهترین زمان برای پیدایش حیاتی پیچیده در یک سیاره بین 5 تا 8 میلیارد سال است.

سیاره فراخورشیدی حیات فرازمینی

یکی از ویژگی‌های مهم سیارات اندازه و جرم آنهاست. سیاره‌ای 10 درصد بزرگتر از زمین می‌تواند شرایط بهتری برای زندگی داشته باشد. همچنین انتظار می‌رود که سیاره‌ای با جرم 1.5 برابر زمین گرمای داخلی خود را مدت بیشتری حفظ کند و با توجه به گرانش بیشتر، جو آن برای مدت زمان طولانی پایدار باشد.

آب، عنصر اصلی حیات است که می‌تواند به شکل ابر یا رطوبت وجود داشته باشد. سیاره‌ای با دمای متوسط و رطوبت بیشتر از زمین احتمالا شرایط بهتری برای حیات فرازمینی دارد. این گرما و رطوبت در جنگل‌های گرمسیری زمین دیده می‌شود که تنوع زیستی زیادی دارند.

در میان 24 سیاره کاندید، هیچ کدام تمام شرایط لازم برای حیات فرازمینی را ندارند؛ اما یکی از آن‌ها چهار ویژگی اصلی را دارد. تحقیقات آینده و رصدهای بیشتری که توسط تلسکوپ‌های فضایی و زمینی انجام خواهد شد به کشف سیارات فراخورشیدی بیشتر و پیدا کردن سیاره‌ای شبیه به زمین یا حتی بهتر از آن کمک خواهد کرد.

پیشنهاد مطالعه: مطلب با چشم غیرمسلح چند ستاره می‌توان دید؟ را در مجله دلتا بخوانید.

با مجله دانستنی دلتا همراه باشید