سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سویا ؛ لوبیای سحر آمیز!

سویا یک جایگزین بسیار مناسبی برای گیاه خواران است، همچنین برای افرادی که باید از خوردن گوشت اجتناب کنند.

با اینکه سویا نوعی گیاه است اما غذای کاملی به حساب می‌آید و از نظر علمی فواید بسیاری دارد. در این مطلب شما را با خواص سویا و معدود عوارض جانبی این خوردنی خوشمزه، آشنا می‌کنیم.

به گزارش مجله پیام دلتا؛ سویا، گیاهی یک‌ساله و میوه‌ی آن شبیه لوبیا است. درحدود 3500 نوع سویای مختلف وجود دارد که هر کدام در آب و هوای مخصوص به خودشان رشد می‌کنند.

سویا رنگ‌های مختلفی دارد. لوبیاهای زردرنگ، سویاهای رسیده اما لوبیاهای سبز در داخل غلاف، سویاهای نارس هستند .

سویا یا لوبیای سویا (گلیسین ماکس)، نوعی از حبوبات و بومی آسیای شرقی است. این گیاه، جزء مهمی از رژیم‌های غذایی آسیایی را تشکیل می‌دهد و هزاران سال است که مورداستفاده قرار می‌گیرد.

امروزه، سویا عمدتاً در آسیا و آمریکای شمالی و جنوبی کشت می‌شود.

در آسیا، لوبیاهای سویا اغلب کامل و فراوری‌نشده مصرف می‌شوند اما در کشورهای غربی، محصولات سویای به‌شدت فراوری‌شده، بسیار متداول‌تر هستند.
انواع مختلفی از محصولات سویا از جمله آرد ، پروتئین ، توفو، شیر، سس و روغن سویا در بازار وجود دارد.
سویا حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها و موادی مغذی است که به حفظ سلامت کمک می کنند، درعین‌حال نگرانی‌هایی درمورد عوارض نامطلوب آن نیز وجود دارد.

ارزش غذایی

سویا به غیر از آب، به طور عمده از پروتئین تشکیل می‌شود، اما حاوی مقادیر مناسبی کربوهیدرات و چربی نیز هست. جدول زیر، اطلاعاتی را درباره‌ی مواد مغذی موجود در سویا نشان می‌دهد.
هر 100 گرم سویای پخته یا آب‌پزشده:

اطلاعات کلی
مقدار
کالری
173
آب
63?
پروتئین
16?6 گرم
کربوهیدرات
9?9 گرم
قند
3 گرم
فیبر
6 گرم
چربی
9 گرم
اشباع‌شده
1?3 گرم
تک غیراشباع
1?98 گرم
چند غیراشباع
5?06 گرم
اُمگا 3
0?6 گرم
اُمگا 6
4?47 گرم
چربی ترانس
~
پروتئین سویا
سویا، یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی است. محتوای پروتئین سویا در وزن خشک، بین 36 تا 56? متغیر است. یک فنجان سویای آب‌پزشده (172 گرم) حدود 29 گرم پروتئین دارد. سویا حاوی پروتئین‌های بیواکتیوی مانند لسیتین و لوناسین نیز هست که ممکن است خواص ضدسرطانی داشته باشند. سویا، منبعی غنی از پروتئین گیاهی است که آن را برای رژیم‌غذایی گیاهخواری ایدئال می‌کند.

چربی سویا

سویا غنی از چربی است. درواقع، سویا در دسته‌ی دانه‌های روغنی قرار می‌گیرد و اغلب برای ساخت روغن سویا به کار می‌رود. محتوای چربی آن حدود 18? از وزن خشک این گیاه را تشکیل می‌دهد که عمدتاً از اسیدهای چرب های غیراشباع، و مقدار کمی چربی اشباع تشکیل شده‌ است.

کربوهیدرات‌ها
سویای کامل و فراوری نشده، با داشتن کربوهیدرات کم، دارای شاخص گلیسمی بسیار پایینی است. این شاخص گلیسمی پایین باعث می‌شود تا سویا برای افراد مبتلا به دیابت، کاملاً مناسب باشد.

فیبرها
سویا حاوی مقادیر مناسبی از فیبرهای محلول و نامحلول است. فیبر برای سلامت روده‌ی بزرگ، مفید اما ممکن است که باعث مشکلات گوارشی از جمله ایجاد نفخ در برخی افراد شود.

ویتامین‌ها و مواد معدنی
سویا، منبع خوبی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف است.

مولیبدن: عنصری کمیاب و ضروری که عمدتا در دانه‌ها، غلات و حبوبات یافت می‌شود.
ویتامین
فولات
مس
منگنز
فسفر
 تیامین
خواص سویا

سویا مانند اکثر مواد غذایی کامل، دارای فوایدی برای بدن است.

پیشگیری از سرطان سینه و سرطان پروستات
سرطان، یکی از علل عمده‌ی مرگ‌و‌میر در جامعه‌ی مدرن است.  سویا حاوی ترکیباتی گیاهی است که ممکن است به پیشگیری از سرطان سینه و پروستات کمک کنند.

کاهش علائم یائسگی
یائسگی، دوره‌ای است که در آن عادت ماهانه‌ی متوقف می‌شود. یائسگی، اغلب با علائم ناخوشایندی مانند تعریق، گُرگرفتگی و نوسان های خلقی همراه است. این علائم، به‌علت کاهش سطوح استروژن به وجود می‌آیند.

مصرف سویا ممکن است به کاهش علائم یائسگی کمک کند.

سلامت استخوان
پوکی استخوان، نوعی بیماری است که با کاهش تراکم استخوان و افزایش خطر شکستگی، به‌ویژه در زنان سالمند تشخیص داده می‌شود. مصرف محصولات سویا ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان را در زنانی که در دوره‌ی یائسگی هستند، کاهش دهد.

اثرمنفی سویا این است که می‌تواند باعث مشکلات گوارشی شود و عملکرد تیروئید را در افراد مستعد، سرکوب کند.

همچنین بخوانید:
عناب ؛ میوه شفابخش

گیاهان دارویی ؛ گنجینه طبیعی سلامتی

زردآلو و فواید بی شمار آن